Blog

Schoonmaak inbesteden of uitbesteden?

Verwacht van Strookman Advies geen pleidooi voor het een of het andere. Het gaat om schoonmaakkwaliteit geleverd tegen de juiste prijs. Voeg daar schoonbeleving aan toe en je hebt de drie parameters te pakken. En die moeten in balans zijn.

Wij voeren kwaliteitscontroles uit volgens de VSR-methodiek bij onze opdrachtgevers. Opdrachtgevers die de schoonmaak hebben uitbesteed aan professionele marktpartijen en soms de schoonmaak (volledig) in eigen hand uitvoeren. Bij metingen van de technische schoonmaakkwaliteit maakt het niet uit wie de kwaliteit heeft geleverd, de VSR-systematiek is onomstreden. Wat wel verschilt is de beleving.

Een eigen dienst medewerker zal net als de schoonmaakmedewerker van een schoonmaakbedrijf met grote belangstelling kijken naar de meting en de resultaten. Daar zit geen verschil tussen. De leidinggevenden kijken toch wel met een iets andere bril naar de meting. Het schoonmaakbedrijf mag vaak opdraaien voor de kosten van de hermeting bij een onvoldoende. Soms volgt meteen een boete. Zo’n meting krijgt dan een bedrijfseconomische lading. Voor een eigen dienst manager ontbreekt die financiĆ«le prikkel maar is reputatie belangrijker. Immers, voor je collega’s met een onvoldoende thuis komen voelt niet goed.

Voor Strookman Advies zijn reputatie of financiƫle prikkels onbelangrijk. Het gaat ons om het verzorgen van een goed beeld van de schoonmaakkwaliteit. VSR heeft daarvoor een prima systeem ontwikkeld. Wij vinden dat het systeem veel handvatten biedt om de schoonmaak en de schoonmaakorganisatie te verbeteren. Daar gaat het volgens ons om. De schoonmaker moet worden betrokken bij de resultaten. Het bedrijf of de eigen dienst voorzien wij van tips & tricks om zaken sneller en beter schoon te krijgen. Tijdens een VSR-kwaliteitscontrole lopen wij meestal ook een soort belevingsronde. Toegevoegde waarde, daar gaat het om.

Nu de vraag of uit/in besteden beter is. Nog steeds geen antwoord omdat die vraag pas kan worden beantwoord na een uitvoerige inventarisatie. Soms is het zo matig gesteld met de eigen dienst en vooral de leiding ervan dat uitbesteden een verademing zou zijn. In andere gevallen hebben diverse schoonmaakbedrijven al brevetten van onvermogen getoond waarmee de weg naar inbesteden open ligt. Immers, veel slechter kan het niet.

Het gaat om de juiste leidinggevende die het team kan smeden. Na het smeden gaat het om continue bijhouden van het team zowel kwalitatief als kwantitatief. Het team moet worden getraind, gemotiveerd en gecontroleerd. Heb je die leidinggevende in huis dan is de weg naar inbesteden niet zo moeilijk. Heb je weinig kennis en capaciteit in huis dan blijft uitbesteden de meest logische weg.

Wij kunnen vrijblijvend adviseren, wij kennen alle do’s and don’ts en kunnen u altijd van het juiste advies voorzien.